lördag 30 mars 2013

Skoskav och magnolior

Hej på er. Just nu är vi i Washington DC och turistar med resten av världen. Vi hade blivit varnade för att det skulle vara mycket turister här men kunde inte riktigt föreställa oss att det skulle vara så här löjligt mycket. Det är väl i och för sig inte så konstigt med tanke på att det är Spring Break (för många skolor), påskhelg och National Cherry Blossom Festival, men ändå... För tillfället sitter vi och relaxar på vårt "groovy" (det finns en leopardfärgad morgonrock på rummet) hotel eftersom vi har promenerat till fötterna sa stopp i två dagar nu. Råder bot på skoskav genom att sitta barfota med med en flaska rödtjut, ett sexpack, chips, Golf Channel och lite böcker. Eller nått åt det hållet i alla fall. Mycket trevlig paus från turistandet med andra ord.

Vi har tagit precis hur många bilder som helst men jag tänkte organisera dem när vi kommer hem till Madison och kan ge en en fullständig redogörelse över vår semester. Men jag kände att jag bara var tvungen att visa lite bilder på magnoliablommorna som blommar så vackert i hela staden.

torsdag 28 mars 2013

Semesterstängt

Hej! Vi är i Harrisburg för tillfället och är fullt upptagna med att kolla på broar. Igår åkte vi mellan Gettysburg och Harrisburg och hann med hela NIO täckta träbroar! Kristoffer är i träbro-heaven med andra ord :) Idag ska vi köra runt Lancaster och leta fler broar. Själv agerar jag (mer eller mindre) entusiastisk deltids-privat-chaufför. Har inga bilder att bjuda på just nu men lovar att återkomma med både brobilder och annat skoj. Så för tillfället håller vi "semesterstängt" här på bloggen.
år 2011-14-2
Det är inte i närheten av att vara så här grönt. Men man kan ju drömma...

Glad påsk!

söndag 24 mars 2013

Promenad i solen

Igår var vi ute och promenerade ut mot Picknick Point. Det var en helt perfekt vårvinterdag och om vi hade haft en termos hade vi kunnat ta med oss den fylld med något varmt och sätta oss på en filt och njuta av solen. Men eftersom som vi fortfarande är sjuka (och inte äger en termos) så blev det bara en kort tur och sedan ett stopp i affären. Men det var ändå skönt att komma ut och njuta av ljuset. Och tur var väl det. För idag är himlen helt vit och stora snöflingor vräker ner och täcker marken som knappt hann börja tina upp igår och i förrgår. Jag blundar och fantiserar om ljumma vindar och solvarma husväggar/träd jag kan luta mig mot.

lördag 23 mars 2013

Louisiana resa

Nu så kära träbrovänner, nu ska det bli en orgie i träbroar från min senaste resa ner till djupa södern.
I måndags så lämnade vi ett kallt och snöfyllt Madison för att resa mot New Orleans. Vi fastnade i en hagelstorm i Atlanta (som för övrigt är världens störta flygplats, sett till antal passagerare och antal flighter) som fördröjde vår ankomst med typ två timmar. Vi hade taxat ut mot startbanan när det började smattra något fruktasvärt. Några passagerare som satt närmare fönstren hävdade att det var hagel stora som golfbollar (det vet jag dock inte riktigt om jag tror på). Piloten fick gå ut och inspektera planet efter stormen passerat för att försäkra alla om att vi kunde fortsätta. Då började vinden spela oss ett spratt. Vi fick åka till andra sidan av startbanan för att flyta mot vinden inte mindre än tre gånger. Ja ja, när vi väl landade i New Orleans så var det i alla fall 25 grader varmt! Och det klockan åtta på kvällen. Det var som en varm sommarkväll plus en jäkla massa fukt i luften, men ändå. Nu var det ju inte New Orelans och Burbon Street som var målet med vår resa, så vi satte kurs mot Baton Rouge som är Louisianas delstatshuvudstad. Baton Rouge är ganska snarlikt Madison till storlek och att det står värd för ett assstort universitet, nämligen Louisiana State University eller LSU. Dom är bra på fotboll, mer än så vet jag inte om dom, men skit i det. Första kvällen så gick vi ut och åt och jag passade på att äta alligator. Det kom i en form av en wrap. Nu undrar ju alla hur smakar alligator då? Standardsvaret för allt udda kött verkar ju vara kyckling, men jag vill säga att det var som en korsning mellan kyckling och fisk! Det var lite som att köttet delar på sig som fisk gör, men det hade ändå mer substans liknande kyckling. Smaken för svårtolkad eftersom det var tokmycket kryddor på det. För er som inte har slutat läsa i avsaknad av träbroinformation som min första mening indikerade så kommer det här.

Huvudsyftet med vår resa var att jag och Jim skulle hålla lite undervisning och informera hur man inspekterar träbroar med deras utrustning. Det brukar vi göra åt en till tre personer kanske. Nu var det säkert 13-14 pers som skulle vara med, plus ett filmcrew på två. Jag avsa mig raskt allt ansvar att medverka i någon filminspelning med argumentet att jag inte förstår språket och att det här står det inget om i mitt kontrakt. Så dom satte en mic på Jim vilket gjorde att han tvingade mig att inte skämta så mycket med honom. Då ropade filmnisse nr 1 "I heard that". Jag fortsatte dock att skämta med Jim och hans framtida filmkarriär. 

Stora delar av Louisiana DOT (department of transportation) står och lyssnar på Jim

Efter undervisningen var avklarad så begav vi oss ut på landsbygden för att jaga träbroar. Målet var att hitta en flytande bro där man ersatt några betongelement med element gjorda av balsaträ och kolfiber. Forskarna på LDOT var inte helt säkra på var den var (trots att dom var med och höll i projektet!!). Dom visade oss en provbit på kontoret så vi skulle veta hur det såg ut. Men sen avslutade han med att säga att dom hade målat bitarna gråa så det skulle smälta in med resten av betongdelarna, och att det var asfalt ovan allt. Inte så lätt att ser något då, men vi försökte ändå. Bron var en flytande bro som man flyttar på med hjälp av kablar så fort det kommer båttrafik. Se den gråa delen på fotot nedan. 


Flytande bro (den gråa delen) med ev. några balsaträ element


Provbit som visar hur kolfiber ligger mellan balsaträet och att omsluter det hela

Givetvis var jag tvungen att posa lite på bron i hopp om att man skulle se att jag gick i shorts i mitten av Mars

På vägen hem passerade vi denna bron som går över Mississippifloden. (det är fyra i, fyra s  i Mississippi, bra att veta) Jag tycker att bronser lite udda ut när det är en brant back upp och en brant backe ner. 

Dag 3 var vår sista dag i Louisiana. Det började med lite regn när vi satt på IHOP (international house of pancakes) och åt frukost. Jag åt Swedish creps med lingon berry jam. På svenska: pankakor med lingonsylt. Det kanske var lite extra socker i lingonsylten men annars ganska lik vår svenska sylt. 

Vi tog riktning mot Hammond, LA för att titta på mer vanliga träbroar. Vi tittade på två broar utanför Abita Springs. Broarna är byggda på 70-talet, dvs. att dom är ca: 40 år gamla. Det som är lite udda med broar i Louisiana är att dom har en jäkla massa broar som står på träpålar ovan mark. Det tillsammans med att man har en extrem miljö med fukt och termitproblem leder till en hel del underhåll. På bilderna nedan ser ni några exempel på hur man lagar dessa pelare som har börjat ruttna från mitten och sedan utåt. Varför då undrar ju alla nu! Jo, för man fixerar pelaren mot den tvärliggande träbalken med stor bult som går rank in i mitten på pelaren. Där kommer all fukt in. På sista bilden i denna serien ser man en rektangulär bit som är tom i mitten men har trä kvar runt om. Varför då. Jo, för att när man impregnerar så jag impregneringen bara tränga in 10-20 mm beroende på träslag. Så det som inte har ruttnat bort är det impregnerade träet medans allt annat är borta. Det gör det väldigt svårt att upptäcka skador på trä. Så håll er borta från impregnering så gott det går och använd hjärnan istället för ni bygger med trä. Dagens första pekfinger! Räkna alltid med att fukt hittar in i träkonstruktionen (det gör den nästan alltid). Bygg inte helt fukttätt för då kan den fukt som har hittat in inte ventileras ut. Det är först när fukten inte försvinner som det börjar ruttna. OK! Frågor på det? Inga,... bra.

Jag vet inte om jag gillar skarvningen av pelarna så mycket

Vid närmare studie så känns det inte supersäkert att köra på denna bron. Tvärbalken är sprucken och pelarna har satt sig ojämt. 


Vi drog oss vidare till ett ställe som heter Madisonville. Passade namn. Jag väljer att kalla det för  Tangipahoa Parish (i Louisiana heter det inte county som i resten av USA, det heter Parish, bra att veta) motsvarighet till the Hamptons. Jag har inga belägg för detta då jag aldrig vart i the Hamptons, men det var en massa flådiga hus vid floden och sjön. Vi hittade två broar varav den första var en bro byggd 2005. Å vilken fin bro tänker ni nu. Ja, men den kommer vara i lika risigt skick med sina pelare om 10 år för man fortsätter att borra hål i pålarna för att förankra dom mot bron. Det finns ett antal bättre sätt att säkra sina broar mot tornados, men man tänker helt inte så. 

Balkbro, med rejäla plank ovanpå (4x12 tum) 
Som den poser jag är så kunde jag inte låta bli en bild till på mig själv
Den andra bron var en ganska enkel bro som var betydligt äldre. Dock så såg jag en mini alligator (typ 8 cm lång) när jag skulle fota den. Jag hoppade snabbt upp på bron igen. 

Dom sista två bilderna har jag bara med för att jag tycker att dom representerar landskapet i den delen av Louisiana som vi besökte. 
Ett ensamt träd där det var en massa fåglar (typ innan jag fotade) som visar utloppet till sjön Pontchartrain
Träd, vass och vatten... överallt. Observera spanish moss i träden. Det är det som hänger från grenarna. 
Nu blev det ett toklångt inlägg. För er som orkade läsa ända till slutet. Jag bjuder på en öl när jag kommer tillbaka till Sverige för att du var så duktig och läste hela!

tack och hej!

fredag 22 mars 2013

Spring break!

Wiiii! Idag börjar UW Madisons spring break! Tro det eller ej - men det verkar inte som att alla ska åka till Mexico och flasha sina privatare delar. Jag vet. Jag blev också chockad. Hursomhelst. Alla studenter jag pratat med verkar ha fullspäckade scheman över vad de ska göra med sin lediga vecka. Och det har Kristoffer och jag också! För jag är ju som bekant student nu och under mitt livs första amerikanska spring break ska jag och Kristoffer turista i Washington DC. På tisdag åker vi och det ska bli otroligt spännande att se alla berömda byggnader och insupa den historiska och politiska atmosfären som jag tänker mig att hela DC kokar av. Men vi ska ju även passa på att se en hel del annat. Träbroar till exempel. Egentligen skulle man kanske kunna säga att vi mest ska titta på träbroar och för tiden som blir över ska vi turista i DC...
20120429-9610
Men det gör inte mig någonting. Det betyder ju att vi får se lite mer av USA när vi kör mellan de olika broarna. Dessutom är det Cherry Blossom festival i DC medan vi är där och jag tänker att även om vi inte hinner besöka prick och precis allt vi skulle vilja, så kommer allt ändå vara täckt i någon form av rosa-vitt skimmer från alla blommande körsbärsträd. Så vi kommer ju ändå ha det hur bra som helst. Hoppas bara att våren kommer snart så att körsbärsträden hinner börja slå ut...

torsdag 21 mars 2013

Nedräkning

Jag hittade en trevlig lista som verkat cirkulera runt i bloggvärlden med start hos Michelle. Och eftersom jag fortfarande är sjuk och har hosta som någon form av rosslig dementor (nä jag vet att de inte hostar, men jag känner mig ungefär lika fräsch som en dementor så det känns som en rimlig jämförelse) och därmed inte orkar ta mig för särskilt mycket, kändes den lagom att göra. Varning för visst egocentriskt innehåll :) (samt även, ser jag nu, överdosering av "naturbilder")
år 2010-91
Är vansinnigt nöjd med den här bilden. Kan vara den bästa jag tog under hela 2010 och det var en sådan där magisk morgon som det kan vara i Revesjö när man är uppe före tuppen. 
tio saker jag tycker om: 
- Gå upp tidigt en sommarmorgon, ta på sig en stor fluffig morgonrock och gå ner till sjön (Stora Kvarnsjön) och se dimmorna flyga över den
- Årstider. Tänk vad fantastiskt det är att hela tiden njuta av något och längta till något nytt. (Jag känner att jag har lite svårt att förklara det här. Men tänk så här i stället: hur kul hade det varit utan årstider?)
- När det knarrar i snön när man går
- Doften efter ett sommarregn
- Perfekta Eggs Benedict till brunch
- Färgen på boklöven när de precis slår ut på våren
- Få till en perfekt frisyr
- Förbereda förrätt till hemmafest med kompisarna
- Semester
- Fredagsmys

år 2010-39
nio saker jag tycker mindre om: 
- Låsa in bilnycklarna i bilen med motorn igång...
- Flyga
- När mitt sims spel kraschar (och jag inte har sparat på aslång tid).
- När man ställer en (oglaserad) porslinskopp på en (oglaserad) porslinstallrik och det låter som lite som att två stenar rivs mot varandra. Ryser i hela kroppen
- Färgat glas
- Komma försent till något/någon
- Vara sjuk mer än en dag
- Twilight breaking dawn part 2. Gud vilken dålig film. Kan inte komma på någon film som varit lika ointressant.
- Gammalt smink

år 2010-57
åtta bloggar jag läser:
- UnderbaraClara
- Elsa billgren
- Spiderchick
- Martinita y Lolssonita tar skit
- Min plats i solen
- Charmigt sa Charlie
- Lady Dahmer
- Niotillfem

år 2011-642
Mamma och Guinness under en Novemberritt
sju saker jag vill göra i framtiden:
- Köpa hus med egen trädgård på landet
- Åka till Paris (igen)
- Äta på Noma
- Sy klart mitt lapptäcke
- Skaffa egen häst (och helst en massa andra djur också som höns, hundrar, katter, får och grisar).
- Lära mig åka skriskor (på riktigt).
- Bilda familj

år 2011-114
sex saker jag är rädd för:
- Döden
- Monster i mörkret
- Gnagare, typ kaniner. Livsfarliga små saker
- Bli biten av rabiessmittad hund/apa (Var konstant rädd för alla aporna och alla hundarna på Bali av denna anledning). Apor kan f.ö. vara något av de otäckaste djur jag vet, till och med värre än kaniner.
- Bryta något. Jag har aldrig brutit något och tänker mig att det gör obeskrivligt ont.
- ... kommer inte på något mer. Kan bara komma på olika horribla sätt som jag inte vill dö på men det känns ju inte så skoj att skriva om direkt

år 2010-52
Den här bilden tog jag eller Kristoffer när vi var nere i Haverdal och promenerade en blåsig dag tillsammans med Johan (som fiskade för glatta livet). Tycker den är så vacker med det nygröna strandgräset och det mörka vattnet.
fem platser jag tycker om att vara på:
- Hylton och Sjötorp med familjerna
- Egna lägenheten
- Den lilla restaurangen i Italien som vi var på i sommras. Kommer förmodligen inte komma tillbaka till Stresa igen, men om jag göra det ska jag gå dit och äta deras fantastiska mat.
- Stranden i Haverdal
- Göteborgs botaniska trädgård

år 2010-45
fyra ord som beskriver mig:
- Stökig
- Positiv
- Empatisk
- Otålig

år 2011-111
tre saker jag ser fram emot:
- Komma hem
- Träffa alla som jag inte träffat på flera månader
- Köpa hus (lite upprepning här, men det är bara för att ni ska förstå mycket jag vill det)

år 2010-92
två bra filmer:
- Skyfall
- Silver Linings Playbook

år 2011-137
Ett gäng fåglar i Slottsskogen som Kristoffer fångade på bild 
en bra låt:
- Jane Doe, Rebecca&Fiona

måndag 18 mars 2013

Jäkla skitdag

Fan vilken skitdag jag har haft idag. Jag lyckades låsa in mina nycklar i bilen (med motorn igång och extranycklarna på väg till Louisiana med Kristoffer). Total panik uppstod och jag skrek "nej, nej, nej" rakt ut över parkeringen. Stora flingor dalade snabbt till marken samtidigt som jag desperat sökte efter någon annan person som kunde hjälpa mig. Jag övervägde på riktigt om jag borde försöka krossa glasrutan för att komma in, men tack och lov gjorde jag inte det.
För tillfället hatar jag allt som har med bilen att göra.
Istället fiskade jag frenetiskt upp mobilen och ringde Community Center för att kolla om de hade någon låssmed. Det hade de. Men bara för lägenheterna och brevlådorna. Jaha. Så i stället sprang jag upp till lägenheten och gogglade upp första bästa låssmed. Visst. Han kunde komma om 20-30 min. Snälla skynda dig, bad jag eftersom bilden var igång. 40 minuter senare kom han och på ca 30 sekunder hade han fått upp bildörren så att jag kunde kasta mig in och stänga av bilen. 120 jävligt osköna dollars slutade notan på. Jaha. Bara att tacka och bocka och hosta upp sedlarna. Tänk vad mycket roligt jag hade kunnat göra för de pengarna. Men jag tröstar mig med att jag i alla fall inte hade lyckats låsa in husnycklarna eller mobilen...
Borde vara förbjudet att dåliga saker händer när man är sjuk och ynklig



Nä, nu ska jag försöka glömma det här och göra något roligt i stället.

Chicago dag 3

Fy fan för att vara sjuk säger jag bara! Och nu ska Kristoffer åka och jobba i Louisiana i tre dagar så jag har ingen som kan ta hand om mig heller, när jag är som ynkligast. Svar ja. Jag har hemskt gärna velat följa med till Louisiana, men det får jag tyvärr inte. Vilket om möjligt gör det ännu mer synd om mig (snyft snyft). Men på något sätt ska jag nog överleva ändå (säger jag med dramatiskt tapper röst).
20130315-IMG_6784
Mittenbyggnaden är hotellet vi bodde på
Men jag ska inte tråka er med det längre. Här kommer i stället en liten sammanfattning om vad vi gjorde i Chicago sista dagen.
20130315-IMG_677220130315-IMG_677820130315-IMG_6776
Dagen började vi på Meli café med en (gigantisk) brunch. Vi bestämde att eftersom vi inte hade en hel dag så skulle vi bara gå omkring och njuta av staden.
20130315-IMG_6807
Vi började med parken.
20130315-IMG_6813
Där spanade vi in lite snygga trädgårdslösningar innan vi fortsatte ner till strandpromenaden.20130315-IMG_682220130315-IMG_6829
Och så lade vi ju dessutom märke till lite exponerad armering över en tågstation. Kändes sådär säkert att gå där. Men de höll tydligen på med någon form av renovering/restaurering. Bara några år för sent om ni frågar mig...
20130315-IMG_6834
Vi stannade också till vid Chicago Museum of Art där de hade en Picassoutställning. Tyvärr hann vi inte gå in längre än till själva museets shop. Jag insöp girigt hela atmosfären och ångrade att jag propsat på att vi skulle besöka Shedd. Det finns ju liksom ändå få saker som kan mäta sig med riktigt bra konst. Men jag antar att det får bli nästa gång vi åker till Chicago.
20130315-IMG_6838
Besöket avslutade vi sedan med att gå Magnificent Mile upp till Grand Lux Cafe där vi drack milkshake och åt morotskaka och sallad, varav det sista var till mig.
20130315-IMG_684820130315-IMG_684720130315-IMG_6852
Sedan var det dags att navigera sig ut ur Chicago till O'Hare. Det gick bra ur själva statskärnan (vi fick åka på den undre våningen av en av Chicagos dubbeldäckare vägar, vilket var rätt coolt) men sedan fastnade vi i en lång bilkö så det tog lite drygt en timma att åka ut till flygplatsen i stället för en halvtimma.

söndag 17 mars 2013

Chicago dag 2

Jaha, det var ju självklart att jag skulle bli sjuk också. Tänk, vi som klarat oss så himla bra utan alla barnbaciller i dryga sex månader. Nu får vi igen för det med lite doser från både Stockholm och Jönköping. Halsen ömmar och huvudet känns fullt av något form av täcke.

Jaja, så kan det gå. Jag hoppas att det går över snart och fokuserar på fortsättningen av vårt Chicago-besök.
20130314-IMG_6643
Torsdagen började vi med en gigantisk brunch på Wildberry precis vid Millenium park.
20130314-IMG_6658
Efter det gick och köpte biljetter till en Hop-on-hop-off buss. Det var lite klurigt att veta när den skulle gå eftersom det var lågsäsong men tillslut kom vi i alla fall på den och började sakta dra oss bort till den södra delen för att besöka Shedd Aquarium och bli matade med lite historia/anekdoter på vägen dit.
20130314-IMG_666520130314-IMG_6674
Väg framme vid Shedd fick vi ställa oss i en lång kö för att komma in. Vi funderade lite på att skippa besöket men eftersom vi hört så många som rekommenderat Shedd så kändes det lika bra att stå kvar.
20130314-IMG_668320130314-IMG_6704
20130314-IMG_6681
Vi missade delfinshowen men det tyckte inte jag gjorde något. I stället började vi med att ta igenom ett axplock av amazonas, asiens, austraien - ja hela världens - fauna. Det var ju mest fiskar, men några läskiga grodor och ormar fanns det också.20130314-IMG_669520130314-IMG_129220130314-IMG_1298
Det var med delad förtjusning som vi kollade på alla djur. Vissa hade uppenbart för lite utrymme och det kändes lite obehagligt, men de flesta hade ändå gott om plats och dessutom verkade akvariet ta hand om många djur som annars skulle dött (typ en sköldpadda som fått bakfenorna kapade av en motorbåt) och det är ju ändå lite fint.
20130314-IMG_1310
Efter besöket käkade vi en av Chicagos specialiteter - Chicago hot dogs - innan vi hoppade på bussen igen.
20130314-IMG_1328
Det var en festlig och lite småbitter chaufför som körde oss den här gången och han berättade mycket om Chicagos historia. T.ex. så fick vi lära oss att hela hela parken är byggd på skrotet som blev över efter den stora branden. Man visste inte vad man skulle göra av allt avfall och bestämde sig för att helt enkelt köra ner allt i sjön (syns det inte så finns det inte, gissar jag att de tänkte...) där det tillslut blev så mycket att de bildade en ny landmassa. Efter lite förstärkning kunde man sedan börja anlägga sin park ovanpå. Fast av det han berättade som jag tyckte var mest spännande (och helt förbannat galet) var att man, i hopp om att få rent dricksvatten, vände flodens vattenflöde. Dvs. man byggde upp så att vattnet från Lake Michigan började strömma in i landet i stället för tvärtom. En fantastisk konstruktionsteknisk bedrift så klart, men jag menar, herre gud. Vända flodens flöde?! Ah, well. Jag antar att det inte är värre än att dränka hela byar i Kina för att bygga sig en dam...

Hursomhelst. Efter turen tog vi en paus i lägenheterna innan vi skulle ut och äta. Eftersom det var sista kvällen bestämde vi oss att klä upp oss ordentligt även om stället vi skulle till hade en lite med relaxad klädkod. Argent hette restaurangen vi gick till.
20130314-IMG_6714
Vi var tvungna att fråga vår servitör om nästan alla rätter men det gjorde inte så mycket för vi blev verkligen bjudna på en festlig matupplevelse.
20130314-IMG_672420130314-IMG_6721
Vi åt fantastiskt god sushi och ostron på is till förrätt.
20130314-IMG_672720130314-IMG_672920130314-IMG_673320130314-IMG_6737
Till huvudrätt mins jag knappt vad det var vi fick, men allt var spännande upplagt och smakade fantastiskt gott. (Dessutom var det ganska tacksamt att fota - "stopp, stopp, stopp! Vad håller ni på med+! ingen rör maten förrän vi har fotat" hojtar en manisk Lina...) Fisk, räkor, biff och pilgrimsmusslor ingick i alla fall. Kan ni gissa vem som åt vad?
20130314-IMG_6742
Efter maten drack vi hallonöl och delade på en chokladsfär och någon form av bakat päron. Smakade ljuvligt. Efter att vi tackat för oss (jag tackade vår servitör lite extra för att han svarat på alla våra tusen frågor) gick vi hem, nöjda och belåtna efter en härlig sista kväll i Chicago.